Pages

čtvrtek 21. listopadu 2013

Toskánské jáhly s červenou fazolí
bohatá pánev na rajčatovém základě s bylinkami, středomořskou zeleninou a fazolí červenou ledvinou.



4-5 porcí
doba přípravy 60 minut

Budeme potřebovat:
150g jáhly
150g fazole červená ledvina
3ks červená cibule
1ks cuketa
2ks červená paprika malá
1ks žlutá paprika
1 stonek řapíkatého celeru
400g drcených rajčat
plocholistá petrželka
olivový olej
1pl wurzl
1pl tymián
1čl rozmarýn
1čl oregano


Návod:
1. Den předem namočené fazole důkladně propláchneme a vaříme v hrnci bez soli do měkka asi 25 minut. Scedíme a necháme pod pokličkou v hrnci.
2. Jáhly důkladně propláchneme horkou vodou, zalijeme 600ml vody a přivedeme k varu. Ztlumíme na polovinu a na mírném stupni vaříme 8 minut. Přikryjeme pokličkou a necháme stranou dojít. Občas odklopíme a zlehka promícháme vidličkou, jáhly by měly být pěkně sypké.
3. Všechnu zeleninu pečlivě očistíme, popřípadě oloupeme. Cibuli nakrájíme na hrubší měsíčky a osmahneme zprudka na oleji s tymiánem a rozmarýnem. Přidáme na kostky nakrájený celer, papriku s cuketou a opět zasmahneme, dokud nezačne zelenina pěkně hnědnout. Nejlépe použít hlubší pánev, kde se vše pěkně promíchá.
4. Zalijeme drcenými rajčaty, přidáme wurzl, oregano a krátce povaříme, aby se spojily všechny chutě.
5. Nakonec přisypeme fazole, jáhly, odstavíme z plotny a vše zlehka promícháme.
6. Dozdobíme nasekanou petrželkou a můžeme podávat na stůl.




Rady a tipy:
Ø  směs můžeme obohatit uzeným tofu nakrájeným na malé kostky nebo listovým špenátem
Ø  dochutit česnekem nebo do základu přidat lžíci hnědého cukru, vše záleží na kyselosti rajčat
Ø  třešničku na dortu by zde mohl vytvořit nastrouhaný parmazán





Žádné komentáře:

Okomentovat